« Asas perkembangan si kecil praformal 0-6 tahun - Bhg. 6 | Main | Perkembangan kanak-kanak pintar cerdas berbakat - siri 2 »

Friday, February 19, 2010

Comments

Account Deleted

saya cina muslim. anak sulung i dah gagal ajar dia ckp cina kerana i rasa putus asa kerana rasa penat nk cakap dgn dia,rasa dia x ada respon. anak ke 2 pula i ckp dgn dia cina tp dia tak nk ckp cina tp dia faham. kdg rasa nk biar je kerana kita ckp dgn dia,tp dia bt x erti je. apa caranya nk ajar anak ckp cina? lagi anak ke 2 i lambat cakap dari kakak dia. adakah sebab dia keliru dgn belajar 2 bahasa pada satu masa?

Teech Airil Haimi

Assalamualaikum Puan,

Saya pernah bincangkan hal ini di 'Page' majalah Pa&Ma di Facebook, seperti di bawah. Hope this helps...


Berdasarkan beberapa kajian linguistik terapan dan perkembangan kanak-kanak, si kecil praformal 0-6 tahun sebenarnya boleh menguasai beberapa bahasa sekali gus!

AKAN TETAPI, demi praktikaliti adalah lebih baik jika si kecil diberi pendedahan kepada DUA bahasa utama sahaja pada peringkat usia 0-6 tahun.

Jika anda ingin si kecil anda menguasai Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris misalnya, PASTIKAN ibu menjadi ikon untuk satu bahasa, ayah pula bahasa yang satu lagi, e.g.:

AYAH = Ikon Bahasa Inggeris, banyakkan BI bila berkomunikasi dengan si kecil.

IBU = Ikon Bahasa Malaysia, banyakkan BM bila berkomunikasi dengan si kecil.

JIKA kedua-duanya dicampur aduk, data penyelidikan menunjukkan bahawa si kecil tidak akan dapat menaakul kedua-dua bahasa dengan berkesan!

Nur Ita

Anak sulung saya berumur 6thn dan sekarang belajar di tadika cina. Saya dan suami berhasrat hendak menghantar anak sulung kami ke sekolah rendah jenis kebangsaan cina. Dari umur 5 thn hingga 6 tahun anak kami di tadika cina yang berlainan. Masalah saya, anak saya masih sukar untuk memahami bahasa cina. MUngkin anak saya tak berminat belajar di sekolah cina. Tp setakat ini saya dan suami masih berkeras untuk menghantar anak kami ke sekolah cina. Disamping itu, Saya juga takut dengan keputusan ini merupakan keputusan yang salah untuk anak saya...

Teech Airil Haimi

Assalamualaikum Puan Nur Ita,

Terima kasih atas komen Puan. Berikan saya sedikit masa, Insya Allah akan saya cuba beri pandangan bernas tentang isu ini.

Puan boleh juga cuba berkongsi 'dilema' Puan ini dengan ahli komuniti 'Dunia Si Kecil Kontemporari' di FaceBook buat sementara waktu.

Salam hormat!

The comments to this entry are closed.

My Photo

Dunia Si Kecil Kontemporari

Mahukan entri terbaru? Want the latest entries?

Delivered by FeedBurner... KIDSpad pages viewed!